5 czerwca klasy 6a i 6b miały możliwość uczestniczyć w niecodziennych zajęciach on-line. Braliśmy udział w warsztatach kulinarnych.
Potrawę przygotowywał i o niej opowiadał Ali urodzony w Iranie, w miejscowości Teheran, który od 6 lat mieszka w Polsce, zajmuje się gotowaniem odkąd zaczął podróżować, poza tym jest pasjonatem muzyki i dziennikarzem, pracuje w Stole Powszechnym.
Nasz gość przywitał się z nami w towarzystwie pani tłumacz, która z języka angielskiego tłumaczyła symultanicznie, to o czym Ali opowiada. Pani Ola to edukatorka z Polski, członkini sieci Humanity in Action Polska, na co dzień nauczycielka w klasach 1-3 w szkole w Warszawie. Podczas naszego warsztatu był obecny również wolontariusz inicjatywy „Gość Inność” pan Miłosz Linder, który dla nas kamerował na żywo.
Ali przygotowywał potrawę z kuchni irańskiej, która nazywa się „Mirza Gashemi”. Podczas warsztatu na żywo nasi uczniowie zadawali Alemu pytania w języku angielskim, mogli dowiedzieć się kilka istotnych informacji na temat różnic kulturowych między Polską i Iranem, a także na temat wielu podobieństw w naszej kulturze i kuchni względem Iranu.
Potrawa – Mirza Ghassemi
Lista zakupów
❏ 3-4 bakłażany
❏ pomidory w puszce (krojone)
❏ 1 koncentrat pomidorowy
❏ 3-4 jajka
❏ główka czosnku
❏ oliwa
❏ przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka
Powodzenia w przygotowaniach pysznej potrawy irańskiej:)
K. Kuś